Impotenca

Kaj je impotenca?

Impotenca ali erektilna disfunkcija je nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije za uspešen spolni odnos. Impotenca ni trajno stanje, temveč pojav do katerega lahko pride enkrat (in v tem primeru ni potrebe za skrb) ali večkrat. V kolikor se impotenca pojavlja pogosto, za ta pojav obstajajo tako razlogi kot tudi različne metode za njeno odpravljanje. Za določanje stopnje impotence ali erektilne disfunkcije se uporablja mednarodni vprašalnik IIEF-5. 

Zakaj se pojavi impotenca?

Impotenca (ali erektilna disfunkcija) se lahko pojavi iz več razlogov, ti pa so vedno povezani z zdravstvenim stanjem telesa. Impotenca pomeni nezmožnost doseči erekcijo, erekcija pa je, nekoliko poenostavljeno, prekrvavitev penisa in razlog za slab pretok krvi je skoraj vedno neka druga zdravstvena težava. Ker je pojav impotence tesno povezan z zdravstvenim stanjem, torej z načinom življenja, je verjetnost, da bo moškega doletela impotenca veliko večja, če se ta poslužuje nezdravega življenjskega sloga in uživa hrano, ki vsebuje veliko sladkorja, soli in ima posledično prekomerno telesno težo, če se premalo giblje, kadi, uživa veliko alkohola, jemlje prepovedane substance.
Ena izmed stopenj impotence ali erektilne disfunkcije bo najverjetneje doletela vsakogar, saj je neizbežno povezana s staranjem telesa. Ko se telo stara, se poslabša njegovo zdravstveno stanje, staranje pa močno vpliva na srce in ožilje in zato pride do težav z impotenco. Vendar ne pozabite, da obstaja več stopenj impotence in da to ne pomeni popolne nezmožnosti imeti kvalitetne spolne odnose, poleg tega pa obstaja že veliko metod, ki uspešno preprečujejo impotenco. Kot omenjeno zgoraj, pa lahko tako proces staranja telesa, kot tudi zmanjšano zmožnost za pridobitev in ohranitev erekcije, upočasnite z zdravim življenjskim slogom. Bolj podrobno si lahko o vzrokih za nastanek impotence preberete tukaj>

Kakšen odstotek ljudi ima impotenco?

Stopenj impotence je več, glede na vprašalnik IIEF-5 jih lahko ocenimo najmanj 5, bolj obsežne raziskave pa razvrstijo moške še v več skupin, zato so podatki iz raziskav zgolj ocena, saj gre tu za različne intenzitete impotence ali erektilne disfunkcije. Čeprav se erektilna disfunkcija lahko pojavi ne glede na starost, ta pri mlajših moških ni tako pogosta kot pri starejših, kar pa ne pomeni, da je ni. Glede na izsledke različnih raziskav (viri navedeni spodaj) gre različne stopnje impotence pripisati približno 40% moškim nad 40. letom starosti, od tega je tistih ki imajo zelo resne težave z impotenco le 5%. Do 45. leta starosti naj bi skoraj vsi moški izkusili impotenco ali erektilno disfunkcijo v neki obliki, vsaj enkrat. Pri moških nad 70. letom starosti, hujša oblika impotence doleti že 15%.

Kakšne vrste impotence poznamo?

Impotenca je vedno ali telesnega ali duševnega izvora. Včasih je prevladovalo mišljenje, da so bolj pogost razlog za impotenco težave psihičnega izvora, vendar danes je dokazano, da temu ni tako, saj je v kar 80% razlog za impotenco telesnega izvora.

Impotenca telesnega izvora je posledica nepravilnosti delovanja telesa, lahko je pokazatelj zelo nezdravega življenjskega stila in tudi različnih bolezenskih stanj, predvsem takšnih, ki oslabijo pretok krvi zato so pogosto povezana z delovanjem ožilja, srca, živčevja ter delovanjem hormonov. Drugi razlogi so tudi nevrološka obolenja, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, bolezni pljuč, jeter in ledvic, v nekaterih primerih lahko tudi jemanja nekaterih zdravil. Impotenca se iz fizičnih razlogov pojavi s starostjo, saj staranje vpliva na delovanje srca in ožilja ter posledično celotnega telesa.

Impotenca duševnega izvora je pogostejša pri mlajših moških. Najbolj pogost vzrok zanjo, sploh pri mlajših moških je strah pred neuspehom. Drugi prav tako pogosti vzroki so preveliko stresa, depresija ali druge težave psihične narave. Pogosta značilnost pri impotenci, ki nastane iz psihičnega razloga je, da je povsem normalna erekcija prisotna pri samozadovoljevanju, lahko pa so prisotne tudi nočne erekcije.

Kaj NI impotenca?

Vsaka težava z erekcijo ali izlivom še ni nujno impotenca.
Če menite da imate težave ker:

  • vaš spolni nastop ni več tako dober kot včasih,
  • vaše erekcije niso dovolj trdne,
  • imate težave s prehitrim izlivom,
  • imate težave s prešibkim izlivom,
  • vaša partnerke ne doživi orgazma,
  • vam preglavice povzroča ukrivljenost penisa,
  • ste premalo vzdržljivi,
  • težko vzdržujete erekcijo s katero bi partnerka doživela vrhunec,
  • menite, da bi bil z večjim in trdnejšim penisom vaš spolni nastop boljši,

potem vam priporočamo, da si preberete kaj lahko storite za boljšo erekcijo tukaj>

Ne čakajte – ukrepajte!

Število moških, ki je pripravljenih odprto spregovoriti o svojih težavah se počasi povečuje. Vedno več jih išče in tudi najde pomoč in uspešno prebrodi različne težave z erekcijo med katerimi je tudi impotenca ali erektilna disfunkcija ter normalno nadaljujejo s spolno aktivnostjo. Pomembno je, da se težav ne sramuje, temveč se jih skuša rešiti, pri tem pa veliko vlogo igrata tudi čustvena podpora in zaupanje partnerke. Zelo pomembneje je, da razumete, da je stopenj impotence ali erektilne disfunkcije več in da je veliko načinov kako odpraviti te težave.

Ali sploh imate neko stopnjo impotence ali erektilne disfunkcije boste zelo hitro lahko ugotovili preko mednarodnega vprašalnika IIEF-5, ki je namenjen prav odkrivanju stopnje impotence. Izpolnite ga lahko tukaj >

Za lažje oblike impotence ali erektilne disfunkcije je na trgu na voljo več izdelkov v različnih oblikah, primerjavo nekaterih izmed njih lahko najdete tukaj>