Kaj lahko naredim?

Erekcija je indikator splošnega zdravja

Erekcija je simbol moškosti in hkrati eden izmed najboljših kazalcev zdravja. Erekcija lahko nastopi le s pomočjo zdravega srca in ožilja, živčnega sistema in drugih elementov, zato je pomembno, da moški svoje telo neprestano opazuje in je na kakršne koli spremembe pozoren. Motnje z erekcijo so resen problem, ki zahtevajo veliko pozornosti. Nemalokrat se za motnjami erekcije skriva bolezen, ki jo je treba zdraviti takoj. Pogosto je poslabšana erekcija (katere skrajni primer je nezmožnost erekcije – impotenca) le znak, ki nakazuje na druge nevarne bolezni, še posebno na kardiovaskularne bolezni. Te so danes na prvem mestu po številu obolelih in povzročajo zaplete tako na srcu, v glavi, nogah in rokah kot tudi na moškemu penisu. Ne pozabite, da je spolno življenje največkrat moteno zaradi težav s srcem in ožiljem. Čeprav so motnje z erekcijo danes ozdravljive (tudi impotenca), zdravniki poudarjajo pomembnost preventivnega pristopa k preprečevanju in reševanju težav z erekcijo. Danes so različne motnje z erekcijo pri moških zelo pogoste, a z zdravim življenjskim slogom in preventivnimi ukrepi s pomočjo pripomočkov, se jim moški lahko izogne. Toda še enkrat poudarjamo: oslabljena erektilna sposobnost penisa (ali slaba erekcija) še ne pomeni, da imate impotenco.

V nadaljevanju si preberite o tem kako življenjski stil vpliva na nastanek težav z erekcijo, kako izboljšati erekcijo brez operacij in kako se zdravi različne stopnje impotence ali erektilne disfunkcije.

Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost kot preventiva

Motnje z erekcijo (še posebno impotenca) so spremljevalke staranja. S staranjem je človeško telo podvrženo spremembam. Te vplivajo zlasti na srce in ožilje, s čimer so težave z erekcijo pogostejše, hkrati naraste tveganje obolenja za kardiovaskularnimi boleznimi. Staranje je neizbežno in se mu ne moremo izogniti, lahko se ga samo upočasni z zdravim življenjskim slogom. Z zdravim življenjskim slogom ne le zmanjšate verjetnost, da bo vaša erekcija prehitro oslabela, temveč tudi ogromno prispevate k splošnemu zdravju in kvaliteti življenja. Redna telesna vadba izboljšuje krvni pretok, pomaga pregnati odvečne kilograme ter izboljšuje psihične in umske sposobnosti. Zdravo srce in ožilje sta bistvenega pomena za erektilno sposobnost penisa (trša in dolgotrajnejša erekcija). Pomembna je tudi zdrava in uravnotežena prehrana, ki mora vsebovati veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in vode. Izogniti se je potrebno prevelikemu vnosu sladkorja, soli in nasičenih maščob. Slaba in nezadovoljiva erekcija se pogosto pojavi pri kroničnih uporabnikih opojnih substanc, na primer alkohola, nikotina in prepovedanih drog.

Popestritev spolnega življenja s pomočjo erotičnih pripomočkov

Ob prvih znakih poslabšane erekcije se morate najprej pogovoriti s partnerico, ker je takrat kadar so motnje z erekcijo duševnega izvora – še posebno pri mlajših moških – rešitev preprosta. Enostavno se sprostite in popolnoma prepustite svoji fantaziji. Imejte bujno domišljijo, ki vas bo vzburila in v vas zbudila poželenje. Nikakor se ne obremenjujte ali so vaše spolne fantazije čudaške in neprimerne, saj boste zanje vedeli le vi in vaša partnerica. Najpomembnejše je, da oba v tem neizmerno uživata. Potrebno bo veliko vztrajnosti, truda, spoštovanja in zaupanja. Ne oklevajta ampak se oba skupaj odpravita v erotično trgovino, kjer boste lahko kupili raznolike pripomočke, s pomočjo katerih boste popestrili spolno življenje in dvignili posteljne aktivnosti na višjo raven. Največ parov prisega na lubrikante, erotične igrače (lisice, trakovi, preveze za oči), erotična oblačila, posebno sex pohištvo, erotične igre, itd. Omejitev praktično ni, le zbrati morate pogum in se odpraviti v erotično trgovino. Obstajajo tudi posebne dihalne vaje s katerimi se okrepi prekrvavitev v spodnjem delu telesa, poznamo pa tudi vaje za mišice medeničnega dna, ki sprožijo energijske pretoke (podrobnejše opise si lahko ogledate v knjigah, ki jih prav tako lahko dobite v erotičnih trgovinah).

Zeliščne alternative 

Če popestritev spolnega življenja s pomočjo erotičnih pripomočkov ni pomagala in je vaša erekcija še vedno v slabem stanju, potem poizkusite posebna prehranska dopolnila. Ta odpravljajo in preprečujejo erektilne motnje, hkrati pa še krepijo erekcijo. Najbolj znano prehransko dopolnilo so zeliščne tablete. So povsem naravne in služijo kot naravna zeliščna alternativa viagri, zaradi česar so na voljo brez recepta. Ene izmed takšnih tablet za izboljšanje erekcije so Raging Bull tablete, ki vsebujejo izključno naravne sestavine. Ginseng, koromač, sladki grahovec, rožni koren, guarana, kajenski poper, navadna kopriva in murva so že dolgo znani po svojem izjemno pozitivnem vplivu na spolno slo, saj delujejo kot afrodiziak. Ljudje so jih že v preteklosti uporabljali kot zeliščne stimulanse. Sestavine teh tablet izboljšujejo erektilno sposobnost penisa (trša in dolgotrajnejša erekcija), povečujejo vzdržljivost v postelji, preprečujejo prezgodnjo ejakulacijo in krajšajo čas okrevanja med orgazmi. Delujejo na moške in ženske – slednje bodo lažje doživljale orgazme in imele večjo željo po spolnosti.

Vodne erekcijske črpalke

Ker so vse težave z erekcijo (ne samo impotenca) posledica slabega pretoka krvi, je primerna rešitev za izboljšanje erekcije tudi vodna črpalka za penis. Vodna črpalka Bathmate je ena izmed najbolj učinkovitih črpalk na trgu in je zelo preprosta za uporabo. Uporablja moč in toploto vode, kar izboljša pretok krvi v penis, toda redna uporaba črpalke ne le da odpravi težave z erekcijo ampak tudi trajno poveča penis, njegov volumen in obseg, saj se ob večjem pretoku krvi v penis žile in tkivo razširijo in posledično povečajo. Glavni učinek vodne črpalke pa je to da občutno pripomore k temu, da erekcija ni le trša, ampak je tudi lažje dosegljiva in traja dlje časa.

Zdravljenje težav z erekcijo

Impotenca se preprečuje in zdravi na različne načine. Zdravljenje je pogosto tesno povezano z iskanjem vzrokov zanjo, zato je prvi korak na poti do uspešnega zdravljenja obisk zdravnika oziroma specialista in pogovor z njim. Ta je izredno pomemben saj poglobljen pogovor razkrije vse pomembnejše informacije, ustvari jasno sliko situacije ter omogoči ustrezno in učinkovito zdravljenje. Zdravnika najbolj zanimajo simptomi, spolno poželenje, morebitne prestane operacije na danki, prostati, medenici ali ožilju, življenjski stil, stopnja stresa in travmatičnih dogodkov. Po pogovoru seveda sledi tudi klinični pregled. Ključno vlogo igra vzpostavitev zaupanja med moškim in zdravnikom, čeprav je to v resnici veliko težje kot se sliši. Zanimivo je, da velikokrat moški sploh ne trpi za impotenco temveč neko drugo spolno motnjo, ki je še lažje in hitreje ozdravljiva kot impotenca. V kolikor zdravnik ne odkrije vzroka, sledijo preiskave in razgovor pri psihiatru.

Ko je impotenca telesnega izvora…

Ob prvih znakih slabše erekcije je mogoče težave odpraviti brez zdravnika ali operativnih posegov (izjema so agresivne tablete, ki vam jih predpiše zdravnik). Najpopularnejše tehnike preprečevanja in odpravljanj težav z erekcijo so:

  • s tabletami: najbolj znani sta Viagra in Levitra, ki delujeta tako, da sprostita gobasto tkivo penisa s čimer se poveča pretok krvi vanj. Oba izdelka je možno kupiti le z receptom v lekarnah in imata veliko stranskih učinkov – zamašen nos, glavobol, slabost, okvare vida, v nekaterih primerih tudi srčni napad ali priapizem. Čeprav veljata za zdravili pa erektilne disfunkcije ne zdravita. Služita le kot pomoč pri doseganju in ohranjanju erekcije zato jih je potrebno vzeti pred vsakim spolnim odnosom posebej. Njihova uporaba ni priporočljiva za moške, ki imajo težave s srcem in ožiljem ali imajo težave s krvnim pritiskom.
  • z zeliščnimi alternativami: tovrstne tablete so popolnoma varne in se jih ne sme enačiti s prejšnjimi. Izdelane so iz naravnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na človeka in njegov libido ter nudijo tudi trše in dolgotrajnejše erekcije. Pohvalijo se lahko tudi, da nimajo nobenih stranskih učinkov. Kot najboljše naj bi bile RagingBull, zelo učinkovite pa so tudi iErect, Andropharma Vigor in BluErect.
  • z zračnimi črpalkami: sestavljene so iz valja v katerega se vstavi penis in črpalke, ki ustvari podtlak, da penis nabrekne. Ob zadostni erekciji, ko se penis napolni z vensko krvjo, se nanj potegne obroček, ki preprečuje odtok krvi hkrati pa ne moti izliva. Erekcija lahko traja tudi več kot pol ure. Omenjena metoda je bolj ali manj kratkoročna rešitev. Problem pri zračnih erekcijskih črpalkah je ta, da nima vgrajenega nobenega varnostnega mehanizma, ki preprečuje nastanek počenih žil. Kot posledica nepravilne uporabe lahko nastane tako imenovana Peyronijeva bolezen oziroma ukrivljenost penisa ali celo do deformacije penisa. Zračne črpalke vam tudi odsvetujemo, ker se lahko moda zmuznejo v cilinder, to pa povzroči neznosne bolečine.
  • z vodnimi črpalkami: njihova prednost je, da izkoriščajo moč in toploto vode, s čimer se ustvarijo enakomerne sile vzdolž celotnega penisa kar pozitivno vpliva na njegovo prekrvavitev. Z redno uporabo se ne samo izboljša erekcija ampak tudi poveča dolžina, širina in volumen penisa. Med bolj znanimi na trgu sta vodni črpalki Bathmate in Hydromax, ki prideta tudi z garancijo za uporabnika.

Primerjavo nekaterih izstopajočih izdelkov za boljšo erekcijo z različnimi stopnjami učinka, ki so na trgu že dlje časa, si lahko pogledate v zavihku izdelki za erekcijo.

Kadar težav z erekcijo ni več mogoče preprečiti ali odpraviti s preventivnimi ukrepi, je potreben obisk pri zdravniku. Impotenca je lahko ozdravljiva v vsaki starosti. Poznamo različne metode, med najpogostejšimi pa sta:

  • z operacijo: najbolj skrajna oblika zdravljenja, ki ponavadi odpravi težave z ožiljem ali živčevjem. Operacija pride v poštev samo, če so vse predhodne metode zdravljenja neučinkovite.
  • z vsadki, injekcijami in s svečkami: zelo redko prakticirane metode zdravljenja, ki so tudi najmanj priljubljene ter učinkovite.

…ali ko je duševnega izvora

Zgoraj našteto velja v primeru, da je impotenca telesnega izvora (kar je tudi najpogostejši vzrok). Toda pri nekaterih moških nastane impotenca tudi kot posledica psiholoških dejavnikov (psihične bolezni, stiske, motnje, pretekle izkušnje in travme), ki vplivajo na spolno vzburjenost. V tem primeru je odpravljanje težav z erekcijo drugačno. Erekcija je samodejna telesna funkcija, ki jo med drugim uravnava ravno podzavest (zato je ni mogoče zavestno nadzirati – le pomislite kolikokrat ste se zjutraj zbudili z erekcijo. V temu primeru je potrebna psihoterapija. Ta je pri reševanju tovrstnih težav zelo učinkovita, saj se problema loti tam kjer je nastal, to je v podzavesti. S pomočjo psihoterapije se odkrijejo skrite podzavestne razloge spolne nemoči in pretekle slabe izkušnje.